Gädda

DRÖMGÄDDA PÅ 15KG+ FÅNGAD FRÅN FISKEKAJAK

DRÖMGÄDDAN SOM VÅRAN AMBASSADÖR STIAN SLORA FRÅN NORGE FÅNGADE ÄR NÅGOT UTÖVER DET VANLIGA

"Söndagen gav ett fönster för att gå ut på ett eftermiddagspass i några timmar. Månen var rätt, vädret också, de var bara tvungna att använda
antagandet."

Det var en helt vanlig helg hemma hos min kära familj. Söndagen gav ett fönster för att gå ut på ett eftermiddagspass i några timmar. Månen var rätt, vädret också, de var bara tvungna att använda antagandet. Jag hade en sjö som jag visste hade potential, den har inte så mycket annat än stora djup, branta kanter och stenar. MYCKET sten.

Den huvudsakliga födan för de få gäddor som simmar här är siklöja och nors, som börjar samlas i koncentrerade områden vid den här tiden på året. Jag fick en bra känsla för dessa vatten just idag, och det ska du alltid följa.

De kostade mig mycket av den lila tid jag hade den dagen för att komma dit, men bättre att spendera tre timmar på rätt plats än fyra timmar på fel plats. Jag hinner gå ut på sjön vid halv två på eftermiddagen. Trycket var högt och de skulle vara där en bra halvtimme innan vädret skulle vända och vinden tilltog. Jag började därför undersöka grunden efter lite braxen och plockade upp några mindre fiskar och tre små gäddor de första 45 minuterna.

UT PÅ DJUPARE VATTEN

Vädret vände och jag tog mig ut mot de djupare delen av sjön med tanke på hur  sjön är formad, en stor udde som sluttar ner med två djupa hålor. Dessa ställen brukar ha mer rörelse i vattnet och på sådana ställen samlas siklöjan nu när vattentemperaturen sjunker mot 10 grader.

 

"SER LITE BÄTTRE UT"

Jag söker i området med Activetarget en livegivare från Lowrance för att hitta exakt var betesfisken finns och kanske några trevligare individer. Jag hittar några ekon bland betesfiskarna och plötsligt dyker de upp ett eko som ser lite bättre ut. Jag gör ett kast mot fisken med en YakShad 20cm (egentillverkad swimbait) i färgen "headlight", en perfekt imitation av en sik. Fisken stod på 7 meter över ett djup på ca 30m rakt utanför "djuphållorna". Betet sjunker sakta några meter bakom ekot lite diagonalt för fisken då ekot inte var riktigt 100 i konan på givaren. Jag tar tre vevtag, paus, två vevtag, pausar precis framför fisken, drygt 1,5m ovanför. Fisken reagerar och vänder upp med sin bredsida och ekot blir mycket större... Jag hinner inte tänka innan det smäller i prylarna. Ett perfekt mothugg! Fisken svarar med två kraftiga huvudskakningar, sedan stannar hon några meter bort och det känns konstig, sedan börjar hon göra precis vad hon vill.

 

DET HÄR VAR NÅGOT ANNAT

Jag kunde inte göra annat än att hålla tillbaka. Många rusar föll, inte aggressiva men lugna och tunga. Det här var något annat. Jag börjar bli skakig och jobbar konsekvent med bromsen, äntligen kommer hon upp till ytan precis bredvid kajaken och vilken j*vla skapelse... Jag fryser lite innan hon sticker ner igen. Jag kämpar för att hålla nerverna i schack och jobbar på bromsen. Tankarna snurrar "hur ska jag hantera henne?" "Ska jag riskera att krokarna fastnar i håven och det värsta händer?". Slutligen, när fisken bryter ytan en sista gång, då kommer hon in i den perfekta positionen för ett nät, och glider fint och lugnt in.

Eget gjort bete av, Stian Tailoredbaits YAKSHAD 20 

 

 

 

Jag försöker väga henne i kajaken, men vågorna och pedalerna gjorde det svårt, raken pendlade mellan 17,9 och 19 kg. Jag måste gå i land. Som tur var jag inte långt från land, men jag tar några snabba bilder innan jag blöter mina bibs och lägger lugnt gäddan i famnen och stampar mot land.

Väl framme lät jag henne ligga i håven medan jag gör mig i ordning för en mer noggrann vägning och mätning. Vågen pendlar igen, det är svårt att få enfisk av denna kaliber rätt vägd. Vägen går mellan 17690 och 18370. Jag började därför med den lägsta vikten och gav henne friheten tillbaka. Hon simmade lugnt upp ur det grunda vattnet innan hon begav sig ner mot djupet igen. Håven vägde 2020 gr och mina första 15 plus var ett faktum. Vilken jäkla känsla. Att få beskåda en sådan skapelse i den fantastiska miljön mitt i skogen utan en enda person i närheten i storslagen höstfärgad natur, helt ensam med mitt livs fångst.

 

 

De är vad kajakfiske handlar om. Kom så nära naturen som möjligt och maximera upplevelsen när du äntligen fångar din drömfisk. 

 

STORT GRATTIS STIAN! 

 En otroligt grann gädda på hela 127cm 15,6KG!!!

Lite av Stians utrustning 

HDS-LIVE 9

ACTIVETARGET

REBELCELL 12v50AH

HOBIE PRO ANGLER 12 CAMO

 

 

 

 

 

Föregående artikel EKOLODSFÖREDRAG MED TOBIAS FRÄNSTAM Kayakstore.se
Nästa artikel Årets lager av vinterstövlarnas vinterstövel FUBUKI Niseko 2.0.